Runot löysivät minut

15.06.2024

Emilia Tiiton runokirjan Pikkusisko on yöperhonen lämminhenkinen julkistamistilaisuus oli torstaina kirjastossa. Kirjaston viihtyisissä tiloissa oli paikalla noin kaksikymmentä osallistujaa. Emilia esitteli kirjan ja kirjoitustyötä sekä luki näytteitä runoista. Esittelyn pohjalta käytiin monipolvista keskustelua. Lapsuuden kotipaikkakunnan kirjasto on Emilialle merkityksellinen paikka etenkin, kun monissa kirjan ruonoissa ovat aiheena lapsuuden kokemukset.

- Kirjoitan tekstit ensin puhelimelle ja siitä siirrän ne tietokoneelle, jossa muokkaan niitä edelleen ja ryhmittelen niitä eri perusteilla, kuvaa Emilia kirjoitusprosessiaan.

Runokirjassa on vuosina 2018-21 kirjoitettuja runoja. Kustantajaksi valikoitui helsinkiläinen Momentum. Kustantaja oli tyytyväinen käsikirjoitukseen ja totesi sen olevan melkein valmis paketti nimeä myöten. Kirjan hienosäätötyö ennen painamista tehtiin yhteistyössä kustannustoimittajan kanssa. Kirjassa on 70 runoa ja sivuja yhteensä toista sataa.

Seuraavan runokirjan raakile on jo olemassa tietokoneen syövereissä, mutta aika näyttää päätyvätkö runot kirjaksi asti. Emilia on avoinna myös muille kirjoittamisen lajeille kuin runoille.

Haapajärven kirjastoon Emilialla liittyy monia mukavia lapsuusmuistoja. Isä-Jouko on innokas kirjastossa kävijä ja perheen lapset olivat usein mukana kirjastoreissuilla. Mikään innokas lukutoukka Emilia ei muistele olleensa ja hän toteaakin siskojensa olleen innokkaampia lukijoita. Emilia tykkäsi jo koulussa kirjoittaa tarinoita ja itseasiassa hän kirjoitti tarinoita omalla siansaksa-kielellään ennen kuin oppi kirjoittamaan .

- Äidinkieli oli koulussa lempiaineitani ja kirjoittaminen tuntui jo lapsena hienolta asialta. Kirjoitin ensin erilaisia tekstejä, kuten esimerkiksi laulun sanoja, ennen kuin runot löysivät minut vuonna 2018, kertoo Emilia kirjoittamisensa taustaa.

Emilia asuu Oulussa ja hän on valmistunut Oulun yliopistosta suomen kieltä ja kirjallisuutta opiskeltuaan filosofian maisteriksi. Nyt hän opiskelee omaksi ilokseen liikunnanohjaajan tutkintoa. Hän on työskennellyt myös Maaselkä ja Selänne -lehdissä. Kesäksi hän aikoo mennä toimittajaksi Nivala-lehteen.

Teksti Juha Uusivirta ja kuva Emilia Tiiton perhealbumi.