PPEKöökki Oy huolehtii Haapajärvellä kaupungin ja Pohteen puhtaus- ja ateriapalveluista

17.09.2025

Kuntien ja hyvinvointialue Pohteen yhdessä omistama PPEKöökki Oy – lyhyemmällä nimellä Köökki - vastaa puhtaus- ja ateriapalvelujen tuottamisesta Haapajärvellä. Kaupunki ja Pohde toimivat palvelujen tilaajana ja määrittelevät palvelusopimuksillaan Köökin tuottamille palveluille raamit. Tilaaja määrittelee esimerkiksi hallitsemiensa tilojen puhtaustason tai kotipalveluaterioiden valmistustavan ja toimitusajat. Pohde on määritellyt, että Haapajärvelläkin kotipalveluateriat toimitetaan kolme kertaa viikossa kylminä aterioina asiakkaille.

Haapajärvellä ateriapalvelujen esihenkilönä toimii Päivi Hämeenniemi ja puhtauspalvelujen esihenkilönä Suvi Parttimaa. Ateriapalvelut työllistää 21 työntekijää. Puhtauspalveluista huolehtii 33 työntekijää ja he työskentelevät tilaajien eri toimipisteissä. Suurimmat toimipisteet Haapajärvellä ovat K.J. Ståhlbergin ja yläasteen koulut, päiväkodit sekä sosiaali- ja terveysasema. Päivin ja Suvin vastuualueeseen kuuluu myös joitakin Reisjärvellä olevia sote-kohteiden työntekijöitä ja sinne toimitettavia ateriapalveluja.

Ateriat valmistetaan uuden uutukaisissa keskuskeittiön tiloissa. Keskuskeittiön yhteydessä toimii K.J. Ståhlbergin koulun ruokasali, mutta muutoin ruoka ja kotiin vietävät pakatut ateriat lähtevät keskuskeittiöltä autojen mukana eri paikkoihin. Aterioita valmistetaan keskimäärin 1500 annosta päivässä. Ateriapalveluista kaksikolmasosaa toimitetaan kaupungin kouluille ja päiväkoteihin. Yksikolmasosa aterioista menee Pohteen toimipisteisiin ja kotipalveluasiakkaille.

Keskuskeittiöllä työskentelee arkiaamuisin kolmetoista työntekijää, joista osa siirtyy ruuan mukana yläasteelle, lukiolle ja palvelukeskus Peipposeen. Ateriapalveluilla on omat työntekijät myös päiväkodeilla, kyläkouluilla ja kuntoutusyksikössä.

- Köökki on toiminut nyt lähes kolme vuotta ja toiminta on asettunut uomiinsa. Olemme osa puhtaus- ja ateriapalvelujen isoa ammattilaisten joukkoa. Köökki tarjoaa meille alan koulutusta ja säännöllisiä ammattilaisten tapaamisia ja ohjausta. Saamme myös elin- ja siivoustarvikkeet ison alueen kilpailutuksen mukaisilla hinnoilla. Yhteinen työtila tarjoaa meille kahdelle esihenkilölle mahdollisuuden päivittäiseen keskusteluun ja toiminnan tarkasteluun, kertovat Päivi ja Suvi työnantajastaan ja yhteistyöstään.

Keskuskeittiö Ester

Köökin keskuskeittiö toimii uuden K.J. Ståhlbergin koulun yhteydessä ja on viralliselta nimeltään Keskuskeittiö Ester. Päivi Hämeenniemi kertoo, että keskuskeittiön nimen taustalla on koulun nimikkopresidentin rouvan Ester Ståhlbergin nimi, jota työntekijät esittivät keskuskeittiön nimeksi.

Kaupunki on vuokrannut keskuskeittiön tilat Köökille. Keskuskeittiö Ester sijaitsee K. J. Ståhlbergin koulun ruokasalin vieressä ja keittiöltä huolehditaan koulun ateriat kahteen noutopöytälinjastoon juomineen ja muine tykötarpeineen. Ruokasalissa käykin päivän aikana melkoinen vilske, kun reippaat oppilaat ruokailevat ruokasalissa.

Ateriapalveluissa hygienia on tärkeää ja sen mukaisesti keskuskeittiössä on eri toiminnoille omat sisään- ja uloskäynnit. Elintarvikkeet tulevat keittiölle omasta sisäänkäynnistään. Keittiöllä valmistettu ruoka lähtee jakelukeittiöille ja asiakkaiden koteihin omasta uloskäynnistään. Vastaavasti ruuan kuljetusastiat palaavat keittiölle omasta ovestaan.

- Myös me työntekijät kuljemme omasta ulko-ovesta. Esimerkiksi koulun henkilökunta tai lasten vanhemmat eivät asioi suoraan keittiössä, vaan he käyttävät henkilökunnan ja toimiston sisäänkäyntiä. Emme voi näiden hygieniavaatimusten takia järjestää myöskään avointen ovien päivää täällä keittiöllä, vaan joudumme esittelemään uusia tilojamme kaupunkilaisille valokuvien avulla, kertoo Päivi Hämeenniemi keittiöön tutustumismahdollisuuksista.

Upouusissa keskuskeittiön tiloissa on luonnollisesti myös uusinta tekniikkaa olevat ruuanvalmistus- ja muut laitteet. Ruuanvalmistusta varten on muun muassa viisi yhdistelmäuunia, kolme keittopataa ja painekeittokaappi.

Ruuanvalmistuksen eri toiminnoille keskuskeittiössä on omat tilansa. Salaatin valmistukseen ja aterioiden pakkaamiseen on omat tilansa. Aterioiden ja ruuan jäähdytykseen on omat kylmätilat. Ruuanvalmistus tehdään omassa tilassaan, jossa on muun muassa edellä mainitut uudet tehokkaat laitteet. Erikoisruokavalioiden mukaiset ateriat valmistetaan omassa erillisessä tilassaan. Astiat tiskausta varten on ajanmukainen automaattisesti etenevä linjasto. Keskuskeittiön toimintaan kuuluvat myös asianmukaiset ja riittävät kylmiö- ja pakastetilat sekä kuivaelintarvikkeiden varasto.

Keskuskeittiöllä on Chefstein-omavalvontajärjestelmä. Järjestelmä mittaa jatkuvasti muun muassa kylmiöiden, jääkaappien ja jäähdytyskaapin lämpötilaa ja hälyttää poikkeamisista.

Ensimmäiset työntekijät saapuvat keskuskeittiölle jo puoli kuudelta aamulla. Keskuskeittiö hiljenee, kun viimeiset työntekijät lähtevät kotiin puoli neljän maissa.

Teksti ja kuvat Juha Uusivirta