Lintutorniin tutustumassa

28.05.2024

Luonto on aina ollut minulle tärkeä. Isä aikanaan jo opetti tunnistamaan kasveja, äidin Jaakko-eno, Lepikon Jaska, lintuja. Hän oli 1930-luvulla kerännyt Helsingin yliopiston kokoelmiinkin lintujen munia, ja joku yliopiston professori oli tuohon aikaan käynyt Jaskaa tapaamassakin.

Lintujen bongaukseen oon hurahtanu. On hieno tunne, kun oppii uuden lajin tai näkee jonkun jo tutun, mutta harvinaisemman siivekkään. BirdLife Suomella on netissä lista linnuista ja otsikkona Tunnista 100 lintua. Rekisteröidyin, en varmaan pääse sataan, mutta jokainen bongattu lintu on lisä listassa. Nyt saldo on 66.

Osana Retkeilevä Haapajäri -hanketta Kuusaan-Jokelan kylä on panostanut erilaisiin retkeilyreitteihin. On Kaarlon kierrosta ja Hullun polkua, on erilaisia pyöräreittejä. Toukokuun alkupuolella Hannan kanssa lähdettiin tutustumaan Nuijunjärven rannalle tehtyyn lintutorniin. Nyt vasta, mutta parempi myöhään kun ei milloinkaan. Oli kyllä mieluinen kokemus. Aivan mahtava polku jokivartta pitkin järven aavalle, loppumatka tornille pitkospuita. Seuraavalla kerralla eväitten kans, tornissa on mukava juuva kahavit. Lintuhavaintojakin tehtiin. Oli telkkiä, sorsia, joutsenia, joku kurki ja tälle vuodelle uusia oli taivaanvuohi, laulurastas, rantasipi ja lehtokurppa.

Kaikki peukut pystyyn, että kylien aktiiviset talkoolaiset jaksaa jatkossakin. Matka Katvapuolen tieltä tornille on reilu kilometri, autoille on parkkipaikka muutaman sadan metrin päässä. Nyt tie oli poikki, tulva oli vieny yhen rumpun, mutta matka ei oo paha kävellenkään. Lomareissun ei tarvitse olla pitkä eikä hinnakas antaakseen tekijöilleen hyvän mielen pitkäksi aikaa. Lintujen tunnistamiseen äänen perusteella nuoriso (ja ehkä joku vanhempikin) voi ladata erilaisia puhelinsovelluksia, samoin kasvien tunnistamiseen. Lämpimästi suosittelen!

P. S. Lupauduin kirjoittamaan näiltä meijän kulumilta sillon tällön näille sivuille. Vinkkejä vastaanotetaan! terv Eila Valistuksesta

 Teksti ja kuvat: Eila Telinkangas