Kiilojen jalkapallojaosto toimii aktiivisesti

16.05.2024

Kiilojen jalkapallojaostolla on monipuolista toimintaa, jossa on mahdollisuus tutustua jalkapalloon sekä osallistua toimintaan ja pelata joukkueissa eri ikäsarjoissa ja eri tasoilla.

Aivan pienimmille järjestetään kesällä Hippo-jalkapallokoulu, jossa kolmen päivän aikana on mahdollisuus tutustua lajiin muun muassa leikin ohessa. Jalkapallokoulun kautta on myös helppoa hypätä mukaan seuratoimintaan. Perheen pienimmille suunnatussa Tenavafutiksessa toiminta on jalkapallokoulua mukaillen leikinomaista lajiin tutustumista. Tenavafutiksen ryhmä kokoontuu kerran viikossa ympäri vuoden. Ryhmässä on ollut mukana 20-30 lasta.

Joukkuetoiminta alkaa 6-7 -vuotiaista ja siitä eteenpäin joukkeet muodostuvat aina kahdesta tai kolmesta ikäluokasta. Tänä vuonna nuorimmat G-ikäiset ovat syntyneet vuosina 2016-17. Vanhimmat joukkueet pelaavat C-ikäisissä ja pelaajat ovat 15-16 -vuotiaita. Joukkueita on sekä tytöille että pojille. Tällä kaudella pelaa viisi poikajoukkuetta ja kolme tyttöjoukkuetta. Aktiivinenpelikausi painottuu luonnollisesti kesäaikaan.

Kiilojen joukkueet pelaavat Palloliiton Läntisellä alueella ja Kiiloilla on myös yhteistyösopimuksia muiden seurojen kanssa kuten Kalajoen Pallon ja Kempeleen Herculeksen kanssa, joka mahdollistaa haapajärvisille nuorille pelaamisen korkeammilla sarjatasoilla. Lisäksi C-pojilla on yhteisjoukkuesopimus Ysikaks Nivalan kanssa.

Futsal ja jalkapallo käsi kädessä

Talvikaudella jalkapallojaoston toimintaan tulee mukaan myös futsalin harjoittelu ja pelaaminen. Futsal on tärkeä pelimuoto jalkapalloilijoille varsinkin täällä Haapajärvellä ja lähialueella, koska täällä ei ole lähistöllä jalkapallohalleja, joissa voisi harjoitella jalkapalloa sisätiloissa.

- Päättyneellä kaudella meille tuli menestystä futsalissa, kun C-tytöt voittivat sm-pronssia ja C-pojat olivat sm-vitosia, kertoo Kiilojen jalkapallojaoston valmennuspäällikkö Joni Toivonen ylpeänä.

- Perustimme viime syksynä myös miesten futsal-joukkueen käytännössä tyhjästä ja joukkue pelasi Läntisen alueen 4-tasolla. Yleisöä saimme liikkeelle kovasti. Monari oli kotiturnauksissa täynnä ja vieraspeleissäkin oli mukavasti väkeä paikalla, muistelee Joni futsal-joukkueen avauskautta.

Valmentajana rakkaudesta lajiin

Kiilojen valmennuspäällikkö Joni Toivonen on intohimoisesti vienyt jalkapalloa ja futsalia eteenpäin Haapajärvellä innostamalla ja valmentamalla lapsia ja nuoria.

- Eihän tätä hommaa yksin tehdä. Tarvitaan mukaan innokkaat pelaajat ja heidän vanhempansa. Joukkueiden valmentajissa, joukkueenjohtajissa ja muissa tehtävissä meillä toimivat pelaajien vanhemmat tai muut perheenjäsenet. Meillä on tavallaan iso jalkapalloperhe, toteaa Joni Toivonen iloisena jalkapalloyhteisön monipuolisista ja aktiivisista puuhaihmisistä.

Joni on itse aloittanut pelaamisen lapsena ja hän ihaili aikoinaan Jari Litmasta ja Sami Hyypiää. Jonin isä toimi jalkapallon valmennushommissa. Joni pelasi lukion aikaan jalkapalloa Ilveksessä Tampereella. Hän palasi loukkaantumisten jälkeen Haapajärvelle ja alkoi pelaamisen ohella valmentamaan lapsia ja nuoria. Sittemmin valmentamisesta on tullut välillä kokoaika- ja välillä osa-aikatyötä. Tällä hetkellä Joni toimii Kiilojen kolmen joukkueen vastuuvalmentajana.

- Jalkapallojaoston toimintaan ja jalkapallokuvioihin kaikki ovat tervetulleita. Jalkapallon parissa oppii pelaamisen lisäksi muun muassa ryhmässä toimimista. Jos joistakin tulee niin hyviä pelaajia, että he menestyvät nuorten ja aikuisten sarjoissa, niin se on vain bonusta, toteaa Joni toiminnan syvimmästä olemuksesta.

Lisätietoja jalkapallojaoston toiminnasta löytyy Kiilojen sivuilta:  https://www.kiilat.fi/jalkapallo ja
Kiilojen jalkapallon facebook-sivuilta.

Teksti: Juha Uusivirta
Kuvat: Kiilat/jalkapallojaosto