Jouttenisennevan aurinkovoimahanke etenee
Kuonalla sijaitsevan Jouttenisennevan entiselle turvetuotantoalueelle suunnitellaan isoa aurinkovoimapuistoa. Hanke on edennyt suotuisasti. Hankealue on kokonaisuudessaan noin 150 hehtaaria ja se sijaitsee kahtapuolta Kuonalta Koposperälle menevän tien varressa. Samalla alueella ja lähistöllä on myös Välikankaan tuulivoimapuisto, joten Kuonalle on tulossa aikamoinen uusiutuvan energiatuotannon keskittymä.
Jouttenisennevan aurinkovoimahankkeesta vastaa Energiequelle-yhtiö, joka on keskittynyt uusiutuvan energian projektien hankekehitykseen. Energiequelle on kansainvälinen saksalaistaustainen yhtiö, joka tunnetaan muun muassa Saksassa Brandenburgin osavaltiossa sijaitsevasta Feldheimin kylästä, jonne yhtiö on yhdessä paikallisen yhteisön kanssa toteuttanut Saksan ensimmäisen energiaomavaraisen paikkakunnan, joka hyödyntää ainoastaan uusiutuvaa energiaa. Kylässä olevat energiantuotannon muodot – tuulivoima, aurinkoenergia, biokaasu ja hakelämpölaitos – ja sähkön varastointi sekä oma sähköverkko tukevat toinen tosiaan, joiden myötä paikka on täysin energiaomavarainen.
- Olemme tehneet vuokrasopimukset noin 150 hehtaarin Jouttenisennevan hankealueesta kiinteistöjen omistajien kanssa. Neuvottelut sujuivat hyvässä hengessä ja jouhevasti. Hankealueelle suunnitellaan aurinkovoimapuistoa, jonka teho olisi noin 80-100 MWp (megawattipiikkiä). Sähköntuotanto vastaisi tällöin arviolta 5000 sähkölämmitteisen omakotitalon tai 40 000 kerrostalokolmion vuosikulutusta. Voimalan lopullinen koko tarkentuu suunnittelutyön edetessä, kertoo projektinjohtaja Elisa Hara Energiequellesta.
Energiequelle kiinnostui Jouttenisennevan alueesta Nihakin ja alueen kuntien alkuvuodesta 2023 tekemän potentiaalisten aurinkovoima-alueiden selvityksen perusteella. Jouttenisennevan alueen vahvuuksia ovat sähkösiirron verkkoliittynnän läheisyys, alueen riittävä koko ja valmiiksi avoin alue, jota on aikaisemminkin käytetty energian tuotantoon. Alueen reilun kymmenen maanomistajan kanssa on siis tehty vuokrasopimukset, jotka ovat keskenään samansisältöiset.
Alueelle on tehty tänä kesänä luonto-, maisema- ja arkeologisia selvityksiä. Varsinaista ympäristövaikutusten arviointimenettelyä hankkeesta ei tarvitse tehdä Ely-keskuksen linjauksen perusteella. Seuraavana vaiheena on maankäyttöluvan hakeminen suunnittelutarveratkaisulla. Kaupunki päättää suunnittelutarveratkaisusta ja aikanaan sen pohjalta myönnettävästä rakennusluvasta.
Aurinkovoimapuistoon tulee arviolta noin 20 metrin reunavyöhyke, jossa kulkee mahdollisesti myös huoltotie. Huoltoteitä kulkee myös paneelien välissä. Alueelle tulee myös muuntamoita. Aurinkopaneelien riviväli on viidestä kymmeneen metriä. Paneelit ovat noin metrin korkeudella maasta ja niiden kokonaiskorkeus on noin neljä metriä. Alueelle tulee useampia kymmeniätuhansia paneeleita.
- Neuvottelemme ja selvitämme parhaillaan sähkönsiirtoon tarvittavan verkkoliittymän järjestämistä. Alueen sähkönsiirtoverkon tuleva kapasiteetti on sidoksissa kantaverkon rakentamisratkaisuihin. Tällä hetkellä näkymä sähkösiirron järjestämiseen on vuosikymmenen vaihteen tienoilla, mutta selvitämme koko ajan myös muita ratkaisuja verkkoliittymän ja sähkönsiirron järjestämiseksi, summaa Elisa Hara sähkönsiirtosuunnitelmien tämän hetken tilannetta.
Energiequelle haluaa olla vuorovaikutuksessa paikkakunnan ja hankealueen kylän asukkaiden kanssa ja niissä merkeissä järjestetään keskiviikkona 30.10. klo 17 yleisötilaisuus, johon voi lähettää myös etukäteen kysymyksiä sähköpostiin hara@energiequelle.fi
Teksti Juha Uusivirta, kuvat Juha Uusivirta ja Energiequelle