Heli Siekkinen tekemässä Suomen ennätystä ilmojen teillä
Heli Siekkinen oli mukana 30 laskuvarjohyppääjän ryhmässä, joka teki äskettäin Suomen ennätyksen. Ryhmä teki tarkkaan etukäteen suunnitellun muodostelman, jossa kullakin hyppääjällä oli nimetty paikka ja ote toisesta muodostelmassa olevasta hyppääjästä. Ennätys oli head down -muodostelman ennätys eli hyppääjät lentävät pää alaspäin olevassa lentoasennossa. Muodostelman tekeminen todennettiin tuomareille videolla ja niin Suomen ennätys oli syntynyt.

Ennätys tehtiin Utissa, jossa oli käytössä Sky Dive Finlandin 18-paikkainen lehtokone ja lisäksi ennätyshyppyä varten oli vuokrattu toinen samanlainen kone Ruotsista. Edellinen Suomen ennätys oli vuodelta 2014 ja siinä muodostelmassa oli 26 hyppääjää.
Heli aloitti laskuvarjohyppäämisen jo yksitoista vuotta sitten. Alun perin Helillä oli vain haave tehdä laskuvarjohyppy, vaikka hän ei tiennyt lajista paljoakaan. Hän ajatteli, että tandemhyppy on ainoa vaihtoehto. Hän varasi Oulusta hyppyajan ja kävi hyppäämässä. Kerhon aktiivit innostivat Heliä laskuvarjohyppäämisen alkeiskurssille. Lyhyen mietinnän jälkeen Heli päätti osallistua kurssille ja sillä tiellä ollaan edelleen. Oulun tandemhyppyreissun lopputuloksena oli se, että Helille syntyi intohimoinen suhde laskuvarjohyppäämiseen. Nyt hänellä on jo takana 1600 hyppyä.

- Laskuvarjohyppäämisestä tuli minulle elämäntapa. Oulun Sky Dive Centeristä tuli minulle kotikerho, vaikka kerhoja on monissa muissakin suuremmissa kaupungeissa ja jopa Alavudellakin. Olen Oulun lisäksi hypännyt toki monissa muissakin paikoissa eri puolilla maata, kertoo Heli pitkäaikaisesta harrastuksestaan.
Laskuvarjokerhot ovat yhdistysmuotoisia. Laskuvarjokerhoilla on pääsääntöisesti oma lentokone ja monesti voi olla myös lisäksi vuokrattu kone tai koneita. Yhdistyksen jäsenissä on lentäjiä, jotka lentävät laskuvarjohyppylentoja. Lentäjä ja hyppääjät sopivat hyppyajat ja sitten vain ilmojen teille. Toiminta pyörii siis lentäjän ja hyppääjien yhteistyönä. Heli on aktiivinen hyppääjä ja hän hyppää laskuvarjolla lähes joka viikonloppu. Heli myös hyppää useampia hyppyjä päivässä. Lajia voi tietenkin harrastaa kunkin omien mahdollisuuksien ja mielenkiinnon mukaan.
Laskuvarjohyppäämisen aktiivikausi on pääsääntöisesti huhtikuusta lokakuuhun. Talvikaudella muun muassa huolletaan lentokoneita. Joissakin laskuvarjokerhoissa hypätään harvakseltaan myös talvella.
- Muutin tammikuussa Helsinkiin ja työskentelen tuulitunneli- eli vapaalentämisen ohjaajana, joten lentäminen elämäntapanani monipuolistui tälläkin tavalla. Työpaikkani on kauppakeskus REDI:ssä. Föönin tuulitunneli on toinen Suomessa olevista tuulitunneleista. Työni on tällä hetkellä enimmäkseen ensikertalaisten ohjaamista lentämiseen, mutta teen töitä myös aktiivisesti lajia harrastavien kanssa. Itse olen harrastanut tuulitunnelilentämistä jo yhdeksisen vuotta. Tuulitunnelilentämisessä ja laskuvarjohyppäämisessä sanan mukaisesti lennetään, koska kehon asennoilla ohjataan liikettä, kertoo Heli omista tämän hetken elämänkuvioistaan.
Heli on kotoisin Kumisevasta. Tuulitunnelilentämisen kuvioissa hän on tutustunut toiseen Haapajärveltä kotoisin olevaan tuulitunnelilentäjään eli Inka Tiittoon. Inkalla on lajissa myös kansainvälistä menestystä. Inka on toiminut tänä kesänä Helin työpaikalla tuulitunnelilentäjien valmentajana. Naisilla riittää juteltavaa myös Haapajärvestä.
Helillä on suunnitelmissa osallistua tulevaisuudessa tuulitunnelilentämisen Suomen mestaruuskisoihin. Taitojen kehittyessä ja menestyksen myötä on mahdollisuus myös osallistua kansainvälisiin kisoihin. Myös laskuvarjohyppäämisen uudet muodostelmaennätykset ovat haaveena. Heli myös jatkaa laskuvarjohyppäämisen kouluttajana.
- Laskuvarjohyppyä pystyy harrastamaan melkein jokainen 15 vuotta täyttänyt perusterve ihminen. Tuulitunnelilentämisessä ikäraja on viisi vuotta ja muutenkin kynnys aloittaa harrastus on matalampi ja sen voi aloittaa paikan päällä ohjaajan opastuksella, innostaa Heli haapajärvisiä laskuvarjohyppäämisen ja tuulitunnelilentämisen pariin.

Teksti Juha Uusivirta, kuvat Ewan Cowie