Haapajärvi-Seura haastaa kyläyhdistykset, urheiluseurat, koulut ja yksittäiset asukkaat osallistumaan Miljoona roskapussia -kampanjaan

02.05.2024

Haapajärvi-Seuran ympäristö- ja kulttuuritoimikunta haastaa Haapajärven kyläyhdistykset, urheiluseurat, muut yhteisöt, koulut sekä yksittäiset asukkaat roskien keruutalkoisiin. Talkoot toteutetaan osallistumalla valtakunnalliseen Miljoona roskapussia -kampanjaan.

- Kevät tuo mukanaan lumien sulettua näkyviin myös roskat ja meitä kaikkia tarvitaan ympäristön siistimiseen, innostavat Haapajärvi-Seuran aktiivit Leila Kopola ja Hanna Nivala.

Valtakunnallinen Miljoona roskapussia -kampanja jatkuu tänäkin vuonna viime kesäiseen malliin. Viime vuonna kampanjassa kerättiin yli 200.000 roskapussia ja nyt on tavoitteena miljoona roskapussia. Myös Haapajärven kaupunki on kampanjaa tukevien kuntien joukossa.

Kampanjaan on helppo osallistua. Kerää reitiltäsi tai haluamaltasi paikalta kevään paljastamia roskia roskapussiin ja vie pussi roskiin. Käy merkitsemässä keräämäsi roskapussien määrä laskuriin sen kunnan kohdalle, josta olet roskat kerännyt. Kerätyt roskapussit kirjataan siis laskuriin, joka löytyy Ylen sivuilta www.yle.fi/aihe/miljoona-roskapussia Kirjaaminen vaatii Yle-tunnuksen, joka on useimmilla Ylen ohjelmia seuraavilla. Jos sattuu, että kerääjällä ei ole Yle-tunnusta, niin kirjauksen voi tehdä kaverin tai perheenjäsenen kanssa yhdessä hänen tunnuksilaan.

- Tehdään yhdessä Haapajärvestä entistä viihtyisämpi ja siistimimpi kotipaikka meille kaikille. Äitienpäivän jälkeinen viikko on sovittu roskien keruun tehoviikoksi, jolloin muun muassa koulut keräävät roskia lähialueiltaan ja keskustasta, suunnittelevat Leila ja Hanna.

Kaupunki mukana kuljettamalla roskasäkkejä sovituista paikoista

Haapajärvellä on useita vuosia tehty yhteistyötä myös kyläyhdistysten, kaupungin ja koulujen välillä roskien keruussa. Kylät ovat keränneet omien teiden varsilta roskia ja ainakin yläkoulun oppilaat keskustan alueelta. Kaupunki on ollut mukana yhteistyössä kuljettamalla roskasäkit maanteiden varsilta etukäteen sovituista keräyspisteistä jäteasemalle.

- Minulle voi laittaa viikolla 20 tekstiviestillä roskasäkkien sijaintipaikat, niin käymme hakemassa ne muutaman päivän sisällä. Tekstiviestiin kannattaa laittaa mahdollisimman tarkka osoite tai paikka, niin roskasäkit löytyvät vaivattomasti. Ilmoitukset roskasäkeistä voi tehdä numeeroon 044-4456276, opastaa kaupungin teknisten palvelujen työnjohtaja Miika Niskala.

Teksti: Juha Uusivirta
Kuva: Yle/Miljoona roskapussia