Aurinkopaneelien asennusjärjestelmän pilottikenttä nousee Venlankadun varteen

18.06.2024

Venlankadun varteen nousevassa pilottikentässä ovat jo ensimmäiset paneelit asennettuina. Uudessa JR-Solar Oy:n kehittämässä aurinkopaneelien asennusjärjestelmässä osa alumiini- ja teräsrakenteista korvataan puulla. Puun käyttö soveltuu hyvin kestävän kehityksen ja ilmastotoimien tavoitteisiin, mikä luonnollisesti kiinnostaa myös aurinkovoimapuistojen rakentajia. 

- Pilottikenttä soveltuu hyvin JR-Woodin tuotantolaitoksen läheisyyteen, jossa ainakin aluksi myös rakentaminen ja kokoonpanotyö tullaan tekemään. Nyt on rakenteilla puolen hehtaarin alue, mutta kenttää voidaan laajentaa tarvittaessa. Olemme myös pystyneet tekemään koko ajan kentän rakentamisen ohessa asennusjärjestelmän tuotekehitystyötä. Ensimmäiset mahdolliset asiakkaat tulevat tutustumaan asennusjärjestelmään ja pilottikenttään lähiviikkojen aikana, kertoo Joni Viitakangas.

Joni on JR-Woodin ja JR-Solarin perustaja-aktiiveja ja omistajia. Virallisesti hän toimii tällä hetkellä emoyhtiön JR-Nordicin toimitusjohtajana, mutta on täysillä mukana kaikkien ryhmittymään kuuluvien yhtiöiden toiminnassa.

Aurinkovoimapuistojen rakentaminen on lähdössä voimalla liikkeelle myös Haapajärvellä ja lähialueilla. Haapajärvellä pisimmällä ovat Kuonalle Jouttenisennevan entiselle turvetuotantoalueelle rakennettavan aurinkovoimapuiston suunnitelmat. JR-Solar Oy:n tähtäimessä ovat kuitenkin koko maan markkinat.

- Meillä on valmiuksia vastata asennusjärjestelmien nopeastikin lisääntyvään kysyntään. Osa tuotteista voidaan tehdä Haapajärvellä JR-Woodin tuotantolaitoksessa ja isojen aurinkovoimapuistojen yhteyteen voidaan pystyttää oma kokoonpanotehdas. Uuden tuotteen valmistamisella ja asentamisella on tietenkin myös työllisyysvaikutuksia, koska työntekijöitä tarvitaan niin kokoonpanossa kuin asennuksessakin. Toteutuneet kaupat tulevat aikanaan osoittamaan tarvittavan työntekijämäärän, kaavailee Joni Viitakangas.

Asennusjärjestelmän puuta hyödyntävä rakenne täyttää rakentamiseen liittyvät vaatimukset. Tuotteen kestäväyys ja käyttöikä ovat samat kuin paneelienkin. JR-Solar Oy hyödyntää ensimmäisenä puurakenteita aurinkopaneelien jalustoissa teollisessa mittakaavassa, mikä tuo aurinkovoimapuistojen rakentamiseen tehokuutta ja siten kustannussäästöjä.

Teksti ja kuvat Juha Uusivirta